fbpx
clanek-pinterest-za-spletno-prodajo (2)

Zakaj je Pinterest lahko pravo orodje za tvoj online posel?

Pinterest je vizualni iskalnik, ki ga ljudje iz vseh koncev sveta uporabljajo za iskanje idej, navdiha in informacij o izdelku ali storitvi. To pomeni, da so uporabniki že v prednakupni fazi, kar je za spletne prodajalce odlična novica! 

Poleg tega je to najverjetneje najbolj prijazno mesto za promocijo produkta, saj uporabniki ne dojemajo objav (t.i. PIN-ov oz. bucik) kot moteče ali nezaželene, ravno nasprotno! Pinterest je za spletne prodajalce prijazna, ogromna “oglasna deska” kjer bodo vaš oglas videli in klikali uporabniki po celem svetu.

 Dodaten plus je tudi, da imaš enake možnosti za uspeh, ne glede na to ali si mali podjetnik, začetnik, bloger ali večje podjetje.

Pomembno je le, da pritegneš pozornost s svojimi rednimi objavami in da vztrajaš. Pinterest te zato nagradi z večjo vidnostjo, kar ti lahko prinese dodaten promet na tvojo spletno stran. 

Zagotovo že uporabljaš FB in IG za svoj posel…zakaj ne bi (glede na vsa dejstva!) dal-a možnost tudi Pinterestu? 

Pinterest za spletno prodajo - kdo in zakaj ga potrebuje?

Pinterest je pravi kanal zate, če izpolnjuješ kakšnega od naslednjih pogojev:

 1. se ukvarjaš s spletno prodajo izdelkov ali storitev (tudi) na MEDNARODNE TRGE (predvsem ZDA, Nemčija, Združeno kraljestvo…),

2. prodajaš preko svoje spletne strani (Shopify, Woocommerce ipd.) ali
pa imaš Etsy/Amazon spletno trgovino,

 

3. želiš si doseči še VEČ (potencialnih) strank #organskipromet

4. pišeš blog v tujem jeziku (ang, nem..) in želiš večjo obiskanost strani.

 

SO TVOJE (POTENCIALNE) STRANKE SPLOH PRISOTNE NA PINTERESTU?

Za ta odgovor je koristno vedeti nekaj statistike o tem kdo
uporablja Pinterest (so to tvoje potencialne stranke?) in kje se največ
uporablja ta iskalnik (je to tudi tvoj ciljni trg?).

71 % VSEH uporabnikov predstavljajo ŽENSKE

42 % žensk iz ZDA uporablja Pinterest – od
tega je kar 80 % mamic

40 % moških (očetje) iz ZDA 

Večina uporabnic je starih MANJ kot 40 let

cca 50 % uporabnikov je iz ZDA, ostalih 50 % pa iz

drugih držav (Nemčija, Francija, VB, Kanada, Španija itd.)

Katere teme, izdelki & storitve so najbolj iskani/popularni?

 • Potovanja
 • Wellness
 • Zdravje & šport (vaje, priporočila …)
 • Home decor (oprema, pohištvo itd.)
 • “Naredi sam” projekti (DIY – do it yourself, od šivanja, gradnje, risanja ipd.)
 • Ženska moda (od oblek do modnih dodatkov, nakit)
 • Lepota (za lase, nohte, kožo …)
 • Hrana & pijača (recepti)
 • Izobraževalne vsebine (članki/blogi – na različne teme za učitelje, učence, marketing, finance …)
 •  Poroka (od idej za dekoracijo, oblek, daril …)
 •  Umetnost
 •  Vrtnarjenje
 •  Vse za praznike (od idej za dekoracijo do daril)
 •  Vsebine za starše (izobraževalne vsebine, ideje za prosti  čas, igrače, darila ipd.)
 •  Fotografija (nasveti, triki, navodila, storitve …)
 •  Moda za moške (nasveti, navodila – npr: kako zavezati kravato ipd.)
 •  Motivacijske misli
 •  Tehnologija (nasveti, triki, navodila …)

Kako začeti na Pinterestu?

Ves proces lahko združimo v 3 korake:

     1)    Ustvariti je potrebno Pinterest profil za poslovne namene (Business Account) in ga urediti tako, da bo kar najbolje odražal značaj in produkte tvoje spletne trgovine

2)    Da pritegneš pozornost uporabnikov je nujno, da imaš privlačne in kvalitetne objave (bucke oz. pin-e) ter TABLE (boards, na katere shranjuješ svoje bucke),

3)    Spoznati moraš pravila in prednosti Pinteresta, ter jih uporabiti sebi v prid.

#1 korak Ustvari Pinterest
poslovni profil

Za rabo Pinteresta v poslovne namene (spletno prodajo) je potrebno aktivirati poslovni profil – kar je možno narediti na 2 načina:

PRVI način: Pinteresta še nikoli nisi uporabljal-a ali pa želiš narediti čisto nov profil – potem sledi korakom na tej povezavi, ki te bo vodil do kreacije novega profila: TUKAJ

 

DRUGI način: Pinterest že uporabljaš (za osebne namene – ideje, navdih..) in ga želiš spremeniti v poslovni profil. 

Kako lahko to narediš?

Klikneš na puščico (na svojem profilu t.i. home page), v spustnem meniju izbereš “Unlock Business Tools” , izbereš opcijo poslovnega profila in slediš nadaljnjim korakom.

P.s. Vse dotedanje pin-e, ki jih imaš na osebnem profilu Pinteresta, lahko obdržiš in po želji umakneš od oči javnosti v skrite table, ki so vidne le tebi. To narediš tako, da želeno tablo označiš kot hidden ali skrito.

Poslovni Pinterest račun

POVEŽI SVOJE DRUGE RAČUNE/PROFILE – S PINTEREST PROFILOM

Pinterest ti omogoča, da povežeš s profilom svojo Etsy trgovinico, spletno stran (če jo imaš) Youtube ali Instagram račun.

S tem ko povežeš svoj Pinterest poslovni profil z drugimi računi/profili – te Pinterest obravnava kot resnega oziroma kredibilnega ustvarjalca vsebin, kar naj bi pomagalo pri tem, da so tvoje objave bolj vidne. Poleg tega bo vsak shranjen pin oziroma objava iz teh kanalov obdržala podatek o svojem »izvoru«. To pomeni, da bo uporabnike klik na objavo preusmeril do tvoje spletne strani, trgovinice ali bloga. 

Kje najdeš to opcijo?

Ko se nahajaš na svojem Pinterest profilu, klikneš na puščico (skrajno desno zgoraj, poleg sličice/avatarja) in v spustnem meniju izbereš Settings – Claim. 

S klikom na gumb Claim, vstaviš URL naslove do IG, Etsy ali Youtube kanala.

Več navodil kako povežeš svojo spletno stran s Pinterestom (potrebnih je malo več korakov) najdeš TUKAJ.

Pinterest povezovanje računov

#2 Uredi svoje objave (PIN-e oz. bucke) in table (boards)

Pod avatar (»profilno sliko«) vstavi neko podobo ali logo spletne trgovine, lahko tudi svojo sliko. Slednja opcija je bolj smiselna, če gradiš na osebnem brand-u in svoji prepoznavnosti ter za storitvene dejavnosti.

Nujno poskrbi za premišljen opis na svojem Pinterest profilu (cca. trije stavki), kjer boš z glavnimi ključnimi besedami jedrnato predstavil-a svoj posel.  Glede na to, da prodajaš na tuji trg je seveda smiselno, da imaš opis in jezik profila temu prilagojen.

S klikom na puščico zraven svojega avatarja, izberi v spustnem meniju opcijo »Edit profile« in dopiši vse manjkajoče informacije.

Naslovi tematskih tabel in objav na Pinterestu morajo vsebovati relevantne ključne besede, ki so odvisne od tega kaj prodajaš. Kaj to pomeni? Če recimo prodajaš unikaten in ročno narejen nakit – poimenuj tablo ali objavo »Handmade Crafts« ali pa »Handmade Products«. Z vključevanjem ključnih besed, dela algoritem tebi v prid in povečaš si možnosti, da te uporabnik pri iskanju želenega tudi najde.

Ne pozabi, da je Pinterest vizualni iskalnik, kar pomeni, da moraš pritegniti pozornost z zanimivo objavo, VIDEOM ali FOTOGRAFIJO izdelka/storitve. Video naj bo krajši (4 – 15 sekund), slikovna objava pa jasna, svetla fotografija, optimalna velikost 1000 x 1500 px, opis in naslov pa naj vsebujeta relevantne ključne besede. 

In kaj je najboljši del objav? To da lahko vsakemu pinu dodaš povezavo do svoje spletne strani ali trgovine. Ko uporabnika pritegne vaš pin in klikne nanj, ga ta poteza pripelje na želeno spletno mesto in postane potencialna stranka. Seveda pa uspeh prodaje zavisi še od mnogih ostalih dejavnikov. Vse do uporabniku prijazne spletne strani, prodajnega tunela, spletne košarice do komunikacije in drugih elementov, ki stranko prepričajo (ali ne) v nakup.

Praksa kaže, da se nekoliko bolje odrežejo tiste objave, ki prikazujejo (video) RABO izdelka oziroma kakšen je rezultat rabe produkta. To namreč pomaga potencialnemu kupcu pri lažji predstavi za kaj gre oziroma kaj lahko pričakuje od produkta. 

Super način, da oblikuješ svoje pin-e in dosežeš profesionalen videz objav je spletno grafično-oblikovalsko orodje CANVA. Prednost Canve je, da četudi nimaš pojma o grafičnem oblikovanju, ti nudi veliko izbiro že vnaprej narejenih predlog za vsa družbena omrežja, iskalnike ali e-gradiva. 

Z nekaj več znanja, lahko narediš objave po meri in jih prilagodiš svoji blagovni znamki (barve, tekst, logotip itd.). Na voljo imaš spletno brezplačno verzijo Canve, ki je za začetek povsem dovolj. Super, kajne?

Da pa ne boš porabil-a preveč časa in energije za učenje in spoznavanje novega orodja ti predlagam, da si pogledaš zelo praktičen SPLETNI TEČAJ – Canva za biznis. Dobro je vedeti in poznati vse trike ter nasvete za oblikovanje v Canvi na enem mestu!

 Primer izpolnjenega profila – to je t.i. Home Page

Primer profila na Pinterestu

#3 Spoznaj prednosti in pravila Pinteresta - za večji promet
spletne trgovine

Pinterest je lahko odličen način, da prejmeš več prometa na svojo spletno stran, pri čemer moraš upoštevati osnove in poznati KAKO deluje ta mogočni iskalnik, da ga lahko obrneš sebi v prid.

Če te Pinterest še ni povsem prepričal ali pa te zanima v čem je tako poseben – navajam nekaj dejstev, ki delajo tebi (kot spletnemu prodajalcu) VELIKO uslugo in prinašajo VEČJI obisk tvoje spletne trgovine – kar pomeni tudi več potencialnih strank!

 1. Ljudje uporabljajo Pinterest s točno določenim NAMENOM. Ali da najdejo kako idejo, navdih ali pa delajo PLAN za nek določen nakup. Uporabniki vedo in pričakujejo, da klik na neko objavo oziroma pin, vodi na spletno stran (bodisi blog ali spletno trgovino), kar noben ne vzame kot nekaj slabega ali motečega….nasprotno! Statistika Pinteresta kaže na dejstvo, da so uporabniki pravi planerji in so hitreje pripravljeni kupiti nek produkt – ko seveda najdejo kar iščejo.
 2. Vsi imate enake možnosti BITI OPAŽENI. V resnici je Pinterest ena velika »vizualna oglasna deska«, kjer za vsakim objavljenim PIN-om stoji neko malo neznano podjetje, posameznik ali pa že uveljavljeno, večje podjetje. Vendar, ko uporabnik Pinteresta išče nek specifičen produkt ali idejo – ga dejstvo, kdo je avtor objave, niti zares ne zanima. Torej ni pomembno kdo ste ampak to, da s svojo objavo PREPRIČATE potencialno stranko, da izbere prav vas in vaš pin.
 3. Življenjska doba objave (pina) je na Pinterestu VEČ tednov in mesecev! Kar je daleč pred IG, FB in ostalimi omrežji! Pinterest objave živijo in dihajo še dolgo po tem, ko narediš pin svojega produkta. Poleg tega ga lahko neki drugi uporabnik pripne na svojo tablo (temu se reče repin), kjer ga lahko vidijo še drugi uporabniki, kar poveča možnosti za viralnost ali klik na objavo. Vsak tak shranjen pin (na tablo nekega drugega uporabnika) Pinterest JAVI vsem sledilcem tega uporabnika KATERI pin je nov na tabli in jih povabi k ogledu. Samo še dodaten plus za podjetnike & spletne trgovce!

Kaj je zelo pomembno da veš in upoštevaš ?

Pri Pinterestu je ključna redna aktivnost, vztrajnost (rezultati pridejo po nekaj tednih/mesecih) in časovnica objav. Pomembno je KDAJ objaviš pin, ker so uporabniki “po duši” planerji in v prednakupni fazi, zato iščejo informacije o določenem produktu ali ideji VEČ tednov prej! Nujno deli (repinaj) tudi objave drugih uporabnikov na svojem profilu. Tako obogatiš vsebino svojih tematskih tabel, pritegneš več potencialnih strank in tudi sam-a prejmeš kakšno dobro idejo kako narediti svoje objave še bolj privlačne in optimizirane.

Naredi svojo Pinterest strategijo (*NEKAJ ZATE*)

Če si prispel-a do konca tega članka najverjetneje že veš, da ti Pinterest lahko pomaga dobiti VEČ potencialnih strank in prometa na tvojo spletno stran oziroma spletno trgovino. In na tej točki že razmišljaš kako bi se tega vsega pravilno lotil-a..?

Zato, da ti bo vse skupaj mnogo lažje in da bo tvoj Pinterest profil čim bolj optimiziran za spletno prodajo, sem ustvarila SPLETNI TEČAJ PINTEREST ZA BIZNIS. V tečaju se naučiš kako pridobiti večji organski promet na spletno stran s pomočjo Pinteresta!

Tečaj je razdeljen na več modulov in je zato primeren za vse, ne glede na predznanje.

Več o vsebini Pinterest tečaja si lahko pogledaš TUKAJ

Cena tečaja znaša 67 EUR

Pinterest tečaj Jerneja Milost

  Soglašam, da s prijavo na spletni tečaj Pinteresta spletnega mesta jernejamilost.com dovoljujem uporabo svojega elektronskega naslova za prejemanje informacij v zvezi s tečajem. Strinjam se s politiko zasebnosti in piškotki spletnega mesta jernejamilost.com. Posredovane osebne podatke zbira in obdeluje jerneja milost s.p. z namenom informiranja o plačilu in poteku tečaja.

  BI SVOJ PINTEREST PROFIL RAJE PREPUSTIL/-A NEKOMU, KI SE NANJ SPOZNA, DA SE TI LAHKO FOKUSIRAŠ NA OSTALE STVARI V POSLU?

  Velikokrat smo kot podjetniki preobremenjeni, ker delamo prav vse. Stvari, ki jih imamo radi, so nujne in pa tudi tiste, ki bi jih najraje prepustili komu drugemu. 

  Da pa ne bo Pinterest le še ena dodatna “obveznost” več na tvojem urniku mi piši na info@jernejamilost.com, da vidiva kako ti lahko pomagam doseči tvoje cilje! #PinterestMarketing

  Več o meni si preberi TUKAJ