fbpx
Ti navade res lahko spremenijo življenje?

Kako uspeti na poslovnem in zasebnem področju?
Odgovor tiči v tvojih NAVADAH.

Si vedel-a, da nam na stotine navad oblikuje vsakdan in življenje? Morda zveni vse skupaj še bolj dramatično, ko ugotoviš, da lahko tako majhna in na prvi pogled nepomembna navada kot je dnevno pospravljanje postelje – spremeni naše ostale vzorce, ki gledano v daljšem časovnem obdobju vplivajo na naš uspeh v življenju! Uau!

Knjiga ti pomaga prepoznati navade, predvsem tiste zaradi katerih ne moreš narediti pravega koraka naprej…

Ne nudi čarobne paličice, ampak pravo formulo iz prakse, ki ti lahko z veliko volje in vztrajnosti prinese spremembo – na bolje!

Nujno branje za vse, ki želite uspeti tako na poslovnem kot zasebnem področju – in veste, da vas nekaj zavira, se težko držite na novo vpeljanih sprememb in se vedno nekako vrnete na stare poti in vzorce.

Za vse, ki želite prejeti malo vpogleda v vsebino, sem povzela glavne ključne ideje in odkritja te izjemne knjige: 

MOČ NAVADE

Zakaj počnemo, kar počnemo, in kako lahko to spremenimo

Avtor: Charles Duhigg (Prevod: Sandi Kodrič)

Koliko našega vsakdana je sestavljenega iz navad?

Morda najbolj presenetljiva ugotovitev knjige je, da vsaj 40 % aktivnosti čez dan ne sprejmemo na podlagi premišljenega in tehtnega odločanja. Izvajamo jih samodejno – v obliki navade in vklopljenega mentalnega »avtopilota«.

Sprva mi je bila ta misel precej eksotična, saj se vendar odločamo kaj bomo počeli čez dan! 

Ali pač…?

Ko dobro pomisliš ugotoviš, da je res veliko malih dejanj v dnevu o katerih ne razmišljaš oziroma jim ne daš (več) večje pozornosti – kako in kdaj si ščetkaš zobe, ali uporabiš zobno nitko ali ne, kako pripraviš zajtrk ali jutranjo kavo/čaj, ali pri tem bereš časopis oziroma novice, kako pospraviš obleke, kako preživljaš čas ko prideš domov….polno malih in večjih dejanj, ki so, če jih pozorno spremljaš zelo predvidljive in izpeljane po nekem natreniranem in vsakemu posamezniku znanem vzorcu.

Veliko navad se lahko sprva zdi nepomembnih ali premajhnih, da bi lahko zelo vplivale na naše življenje. Vendar skozi čas so odločitve, ki se preko ponavljajočih dejanj razvijejo v navade na področju – prehranjevanja, fizične (ne)aktivnosti, upravljanja z denarjem, dela in preživljanja prostega časa – so tiste, ki imajo na koncu zelo velik vpliv na naše zdravje, počutje, produktivnost, uspešnost, občutek varnosti in sreče.

Ok, sedaj zveni vse skupaj zelo smiselno … 

Kaj sploh je navada ?

Navada, je po definiciji odločitev, ki smo jo nekoč zavestno sprejeli o neki zadevi in o kateri smo skozi čas prenehali razmišljati, ker smo jo začeli izvajati samodejno, najverjetneje celo vsak dan.

Na naše vzorce ali vedenje je lahko pustila svoj pečat tudi vzgoja, zgled družine ali okolica….vendar na neki točki sami sprejmemo odločitev glede določenih zadev v naših življenjih – pa naj bo to kaj in koliko bomo jedli (prehranjevalne navade) ter koliko in kdaj bomo telovadili (če sploh). 

Skozi čas in s ponavljajočo določeno aktivnostjo, je ta za naše možgane postala samodejno delovanje (ko se vklopi t.i. avtopilot pri recimo ščetkanju zob) s čimer varčujejo z našo energijo.

Kakšen je proces nastajanja navade ?

Navada se oblikuje v naših možganih v treh zaporednih fazah »cikla navade«:

 • Iztočnica
 • Rutina
 • Nagrada

Iztočnica je nekakšen sprožilec, ki ukaže našim možganom, da vklopi avtopilota in izpelje neko samodejno dejanje oziroma navado. V naslednjem koraku ta impulz oziroma iztočnica poda ukaz našim možganom, da ti preklopijo na samodejni način izvedbe nekega dejanja (=rutina).

Rutina je lahko fizična, umska ali čustvena.

Primer: naš odziv ko zagledamo rdečo luč na semaforju (iztočnica) in brez pomisleka pritisnemo na bremzo (rutina) …ali pa ko kadilec prižge cigareto, ko gre na pavzo s sodelavci.

Rutina je na koncu nagrajena z neko nagrado, ki je lahko v različnih oblikah. Lahko je le dober občutek, ker smo nekaj dobrega naredili ali pa olajšanje, ker smo sprostili oziroma zmanjšali stres, pritisk.. ta dober odziv v obliki nagrade pomaga možganom pri odločitvi ali si je vredno zapomniti ta specifičen »cikel navade« – zato ga bomo lahko naslednjič ponovili.

Kaj poganja cikel navade? Nagrada in nevrološko koprnjenje. Zato je ustvarjanje navade veliko lažje, če najdemo način za spodbuditev koprnjenja – pri tem kar želimo na novo vpeljati v svoj vsakdan ali življenje. 

Odkriti moramo katero stvar povezujemo z določeno nagrado, ki sproži v možganih podzavestno koprnjenje. Že sama iztočnica (sprožilec) prebudi koprnenje po nagradi, ki je dovolj močan in tih motivator, zaradi katerega izpeljemo cel cikel navade.

Tekači si tako zjutraj z veseljem obujejo športne copate in gredo tečt – da dobijo svojo »dozo« endorfinov (hormonov zadovoljstva) po katerih koprnijo.

Morda je lahko tvoj spodbujevalec nagrada ali koprnjenje, to da dobro izgledaš v kopalkah ali starih (sedaj še preozkih) oblačilih? Zakaj pa ne? 🙂

Zaradi istega razloga (koprnenja) si tudi zelo tečen, če zjutraj ugotoviš, da je zmanjkalo kave, kar pokvari tvojo rutino in navado pitja kave saj ne bo pričakovane nagrade (branje novic z okusno in dišečo kavo v roki). Uff!

»TVOJE NAVADE SO TAKE, KAKRŠNE SI NAREDIŠ«
Charles Duhhig

Kaj sproži neko navado ?

Najlažje bo pojasniti na konkretnem primeru navade pitja jutranje kave.

 • Iztočnica je SPROŽILEC neke navade, kot je recimo to, da zjutraj preden gremo v službo pripravljamo zajtrk.
 • Rutina je naše avtomatsko vedenje, ki je poleg priprave zajtrka recimo tudi to, da damo kuhati vodo v džezvi in pripravimo mleko za našo kavo.
 • Nagrada je v tem primeru, odličen vonj in okus kave ob zajtrku, “čas zase” in za nekatere spada zraven tudi branje jutranjega časopisa ali novic.

Ali lahko neko navado..tudi spremenimo?

Zaradi te knjige začneš verjeti, da navada ni več tako zelo težka železna srajca 🙂

Bralcu sicer postane jasno, da proces spreminjanja navad ni lahek ali enostaven, pa vendar se da z voljo in vztrajnostjo spremeniti skoraj vsako navado….in s tem tudi svoje življenje.

Je pa res, da je razlog zakaj so navade tako trdovratne to, da ustvarijo nevrološko hrepenenje v možganih in pogosto je ta proces nam »neviden« in postopen, da se ga sploh ne zavedamo.

Slabih navad ali navad na splošno se ne da povsem »zbrisati«, lahko pa poskrbimo za to, da obdržimo enako iztočnico in nagrado, spremenimo pa le rutino. Zato je za ustvarjanje nove navade dobro izkoristiti že obstoječe vzorce v nas ali drugih.

Za kakršnokoli spremembo je potrebno, da:

 • VERJAMEMO v to, da se lahko spremenimo in se nato tudi ODLOČIMO nekaj za to narediti – lahko ugotovimo, da nam določene navade bolj škodijo kot koristijo, ali pa bi radi postali bolj uspešni, srečni, produktivnejši….
 • Nato je potrebno PREPOZNATI naše navade, ker so že tako samoumevne in avtomatske, da jih je potrebno prvo »najti«. Navado nato razbijemo na vse 3 dele – da ugotovimo: kaj jo sproži (iztočnica), kaj zatem naredimo (rutina), kakšno nagrado vsakič prejmemo za to aktivnost, ki dejansko poganja to navado (nagrada/ koprnenje).
 • Ko ugotoviš kaj je bila do sedaj tvoja napačna ali škodljiva RUTINA (npr. ob stresni situaciji posežeš po hrani) jo nadomestiš z neko NOVO, drugačno rutino.

Lažje si predstavljamo na konkretnem primeru:

 • Recimo, da ugotoviš, da vsak dan poješ nekaj čokolade (tekom dneva) in se želiš tega odvaditi. To da dnevno ješ čokolado je RUTINA.
 • Težje vprašanje je – kaj sproži to rutino? Katera IZTOČNICA? Vprašaj se – kdaj grem po čokolado? Kaj se zgodi pred tem? Se dolgočasim? Sem pod stresom? Sem v skrbeh?
 • Kaj je tvoja pričakovana NAGRADA ko poješ čokolado? Kaj je (skrito) KOPRNENJE, ki poganja to navado? Odmor od dela? Občutek sreče in sprostitve? Več energije? Sprememba okolja (iz pisarne v kuhinjo ali dnevno)?

Avtor opozarja, da je nagrada zelo pomembna v celem procesu, saj zadovolji koprnenje. Da pa lahko ugotovimo, katero koprnenje POGANJA cikel določene navade – je potrebno eksperimentirati z različnimi rutinami in posledično z nagradami, kar lahko traja več dni ali tednov.

Torej namesto, da posežemo po čokoladi – eksperimentirajmo z nečim drugim. Lahko izberemo drugo hrano ali gremo na sprehod,  se s kom takrat pogovarjamo…pri tem pa pozorno opazujemo ali je naše koprnenje, ki nas je vleklo do čokolade – zaradi same hrane oziroma lakote (tudi če smo lačni, lahko vzamemo kaj drugega kot čokolado) ali pa le zaradi želje po oddihu, sprostitvi – in v resnici za ta razlog ne rabimo več čokolade morda le sprehod ali 10 minut pavze od dela.

Bistvo je, da najdemo tisti skriti in pravi ZAKAJ, razlog, da sploh sprva posežemo po čokoladi..in ko to ugotovimo spremenimo le rutino. Namesto, da bi posegli po čokoladi bomo poskušali z nekim drugim dejanjem – na začetku bo težko ali nenavadno, ampak sčasoma »povozimo« in preoblikujemo staro navado.

"Skrita sestavina" - ki pomaga pri vpeljevanju sprememb in novih navad

Pomembno je vedeti, da je najbolj ključna sestavina pri vpeljavi sprememb MOČ naše VOLJE. Zato jo je potrebno natrenirati kot mišico, ker bodo pri uvajanju sprememb naših navad  prišli mnogi »težki« trenutki, ko se bodo možgani upirali vpeljevanju neke nove rutine – in takrat bo močna volja, še kako prav prišla.

Voljo lahko treniramo tako, da se predhodno odločimo kako bomo odreagirali na določene iztočnice – v življenjskih situacijah bi to recimo bile:

 • Jezna stranka (in želimo pravilno odreagirati, brez da nam popustijo živci)
 • Želja po hrani (čeprav smo že jedli in si želimo shujšati)
 • Želja po ležanju na sedežni in gledati TV (v resnici želimo bolj produktivno izkoristiti čas, pa vseeno ne vemo kako se upreti skušnjavi)

Če poznamo te naše iztočnice, ker se redno pojavljajo in želimo naš odziv na njih spremeniti (oziroma izboljšati), moramo narediti vnaprej načrtovano RUTINO.

 

Avtor tudi svetuje, da če nas čaka kakšna naloga, ki od nas zahteva veliko volje in fokusa, je potrebno, da voljo primerno »ohranimo« tekom dneva. Najbolje je, da opravimo to težje opravilo na začetku našega dneva, ko imamo na voljo še vso »zalogo volje«, še preden damo prednost drugim opravilom, ki nam jemljejo energijo.

Za nekatere navade avtor meni, da je potrebna še ena sestavina – vera, da lahko nekaj spremenimo.

Kako uspeti na zasebnem in poslovnem področju?

Knjiga da bralcu misliti in preko mnogih raziskav in primerov v praksi pokaže, da je za uspeh v poslu in osebnem življenju bolj kot volja in predanost, pomembno kakšne NAVADE imamo.

Ključ do redne telovadbe, hujšanja, tega da postanemo bolj produktivni, da dokončamo delo do roka in ne zamujamo, da dosegamo cilje, da vztrajamo (veliko dlje od le enega tedna)….je to da razumemo kako nastanejo in delujejo navade. 

Z opazovanjem našega vsakdana in delovanja lahko opazimo katera vedenja se ponavljajo, kdaj in ob katerih aktivnostih se prižge naš notranji »avtopilot« in če nam to ne ustreza ali služi našim višjim ciljem – lahko s premišljeno akcijo in vpeljevanjem nove rutine spremenimo naše življenje.

Knjiga je lahko odlično izhodišče za boljše spoznavanje samega sebe in vpeljevanja potrebnih sprememb – za dosego želenih ciljev!

Ostala zanimiva poglavja iz knjige:

 • Kaj so temeljne navade in zakaj imajo tako močan vpliv na našo rutino – in zakaj ti lahko že navada dnevnega pospravljanja postelje spremeni življenje
 • Pomaga nam bolje razumeti vedenja, odločitve in način delovanja drugih ljudi, kar je dragoceno znanje za vse, ki želimo bolje razumeti sebe in druge. To znanje pride prav tudi za vse vodje, podjetnike, managerje in marketingaše.
 • Katere navade so pripeljale plavalca Michaela Phelpsa do toliko zmag, in kateri so tisti ključni elementi uspeha podjetij kot so Starbucks, Alcoa …
 • Kako se znanje o človeških navadah (in ustvarjanju novih navad) uporablja v raznovrstnih industrijah

Vsekakor gre za izjemno knjigo, ki ne spreminja samo navad ampak ti lahko spremeni pogled na svoje življenje!

Za vse, ki želite tudi bolje organizirati svoje dneve - brezplačen
e-priročnik!

  Soglašam, da se s prijavo na e-novice spletnega mesta jernejamilost.com strinjam s politiko zasebnosti in piškotki ter da bom v svoj e-nabiralnik prejel/-a informativne, koristne in promocijske vsebine. Posredovane osebne podatke zbira in obdeluje jerneja milost s.p. z namenom pošiljanja e-novic. Od e-novic se lahko kadarkoli odjavim.